Az alábbi körüzenet kering Facebook-on a következő képpel megfűszerezve:
Nézzétek meg jól ezt a fotót, amit ma készítettem. Miután kaptam egy e-mailt, melyben tájékoztatnak, hogy a margarin milyen káros az egészségre, és a vajat reklámozták benne, és miután én ezt nem hittem el, gondoltam az e-mailben ajánlott próbát megcsinálom. Kitettem a tálcára egy kicsi sima margarint (a legnagyobb adag), egy másikat (bal sarok), ami a koleszterincsökkentő Provitamin margarin, és a jobb sarokban a sima vaj. Azt irták abban az e-mailben, hogy a margarin mennyire káros az egészségre, és ha kitesszük, akkor semmilyen állat nem fogja megkörnyékezni, A margarint mindössze EGYETLEN MOLEKULA választja el attól, hogy
MŰANYAG legyen:-((((( Hát nézzétek... a vajra ment minden hangya, a felső margarinra is ment 2-3, ami el is pusztult... és a vajat, ami természetes, azt kedvelik a hangyák és eszik. Vagyis, nekem bizonyosságot adott ez a próba arról, hogy mit etetnek velünk:-(((
Nézzük, hát hogy mennyire is igaz a fenti állítás! Miért mennek a vajra és miért hagyják ott a margarint a lelkes dolgozók?
A vaj és a margarin két különböző dolog, bár sokan összekeverik őket. A vaj tejfölből készül, így állati eredetű fehérjét és természetes tejcukrot (szénhidrátot) tartalmaz. Ezzel szemben a margarin főleg növényi eredetű olajokból készül, mesterségesen állítják elő. Így a kettő akármilyen kísérletet elvégezve rajtuk össze sem hasonlítható, hiszen az egyik állati míg a másik növényi eredetű.
A hangyák köztudottan megvesznek a cukros, szénhidrátos, fehérjedús táplálékért. Így érthető, hogy miért a vajra mennek, amely tele van állati fehérjével, tejcukorral és zsírral. A vaj tápértéke egyébként is magasabb, mint a margariné. Érthető, hogy a hangyák nem fognak rárabolni egy mesterségesen előállított növényi zsiradék alapú táplálékra, hiszen az nekik nem étel. Ez olyan, hogy mi se fogunk skorpiókat enni, míg más állatok/emberek számára az a desszert.
Az már csak mellékes, hogy nem nevezi meg azt az egy molekulát, amitől majdnem műanyag lenne, ami eleve hülyeség, hiszen semmi köze a műanyaghoz a margarinnak. Oké, olajból készül mindkettő, de a műanyag kőolajból, míg a margarin növényi olajból, ami szintén nem egy és ugyanaz.
Hosszú évek óta megy a vita, hogy melyik az egészségesebb, ebben nem is kívánok állást foglalni, de a fenti üzenet valóságtartalma közelít a nullához.