A múlt héten több ismerőstől és olvasótól is megkaptam az alábbi Facebook-posztot. Időhiány miatt azonban nem tudtam jobban utánajárni, amit ezúton pótolok.
Jamie Oliver nyert a McDonald’s ellen!!!!!
Bebizonyította, hogy a McDonald's hamburger "emberi fogyasztásra alkalmatlan"!
A marhahús használhatatlan részeit ( inak, zsiradék, porcok, stb ) ammónium-hidroxidban áztatják, amely feloldja az ehetetlen részeket, és egységes péppé változtatja azokat.
Jamie Oliver szerint: az így keletkezett „ rózsaszín iszap”, amelyből a hamburger húst készítik, emberi fogyasztásra alkalmatlan, de még a kutyákat sem szabadna etetni vele, mert az ammónium károsan hat a szervezetre.
A világhírű chef, aki amúgy nagy hamburger rajongó, régóta küzd a „fast food” ipar ellen, dokumentumfilmet is forgatott erről, és több interjúban, televíziós műsorban is szót emelt már a legnagyobb gyorsétterem-láncok eljárásai miatt.
A McDonald's franchise végül bejelentette, hogy megváltoztatja a receptet.
A hír egyébként már augusztusban bejárta, főleg az angol nyelvű térséget, a hazai webre úgy látszik, hogy mostanra érkezett meg. Az augusztusi cikk mellesleg a Daily Mail 2009-es cikkét vette alapul, ami nagyjából hasonló dolgokról szól, mint az új változat, viszont az új verzió nagyon sok mindent elhallgat, illetve torzít. Például, hogy a gyorséttermek csak Észak-Amerikában használták az ammónium-hidroxidot a húsgyártás során, de 2012 óta folyamatosan szüntették meg a szalmiákszeszként (E527) is ismert anyag használatát. Többek között a Burger King és a Taco Bell példáját követte a McDonalds ezzel a lépéssel és nagyon úgy tűnik, hogy semmi köze nem volt Jamie Oliver-nek az eljárás (és nem a recept) megváltoztatásához.
Az ammónium-hidroxid egyébként csúnya neve ellenére nem egy félelmetes vegyi anyag (a kemofóbiáról szóló bejegyzést érdemes elolvasni ezen a linken). Az élelmiszeriparban régóta engedélyezett adalékanyag, savanyúságot szabályozó anyagként van bejegyezve és teljesen ártalmat. Megtalálható lényegében mindenféle élelmiszerben a kakaós csigától kezdve a sajtokig elég sok helyen alkalmazzák, de még ivóvíz kezelés során is előnyben részesítik, lúgos kémhatása miatt.