Egy korábbi tanulmány már rávilágított arra, hogy az amerikaiak döntő többsége, 84%-a gondolja úgy, hogy helyes lenne a génmódosított növényekből készült ételeket, termékeket felcímkézni.
Azonban hasonlóan nagy arányban, 80%-ban, gondolják úgy, hogy a DNS-t tartalmazó ételeket is fel kellene címkézni.
Egy tavaly publikált felmérés továbbá olyan furcsaságokra is rávilágít, hogy a válaszadók szerint a nem-GM paradicsom nem tartalmaz géneket.
Brandon R. McFadden a Floridai Egyetem közgazdásza, társával Jayson L. Lusk 1000 ember megkérdezésével végzett felmérésük alapján azt állítja, hogy az átlagemberek úgy gondolják, tájékozottabbak a GM kérdéskörben, mint valójában. Az emberek többsége, ha felmerül a génmódosítás témaköre igazából nem rendelkezik sok információval, és sok esetben még azt se tudják, hogy mit nem tudnak. Ez azonban nem akadályozza meg őket abban, hogy komoly véleményt alakítsanak ki. Ahogy a szerzők fogalmaznak: az amerikaiak többsége a GM élelmiszerek Jon Snowjai.
A szerzők szerint az emberek oly módon takarékoskodhatnak a kognitív erőforrásokkal, hogy egy bonyolult kérdést leegyszerűsítenek. Ebben az esetben a válaszok hasonlóságából legalábbis erre lehet következtetni: az emberek ahelyett, hogy komolyan mérlegelnék a felcímkézés lehetőségét és jelentőségét, illetve bonyolultságát, leegyszerűsítik arra a szintre, hogy "Szeretnék-e kapni több információt arról, amiről nem tudok semmit".
Fun fact: egyes GM élelmiszerekből készített termékek például nem is tartalmaznak DNS-t. Ilyen például a GM kukoricából készített szirup.